Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Lądku - witamy na naszej stronie internetowej::„Jesteśmy szkołą, która swoje działanie opiera na wartościach: mądrość, prawda, odpowiedzialność. Kształcimy uczniów zapewniając wszechstronny rozwój w przekonaniu, że potrafią sprostać wyzwaniom przyszłości”

III Innowacja pedagogiczna

26 maja 2017 18:53 | III Innowacja pedagogiczna

ZDROWOTNE I LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI MIODU




To kolejny nurtujący „ambasadorów długowieczności” temat, którym postanowili szczegółowo się zająć i sprawdzić, jakie właściwości dla naszego organizmu ma miód.


Otóż jest on naturalnym produktem spożywczym, którego właściwości w medycynie i kosmetyce wykorzystywane są od wieków. W starożytności był używany jako składnik maści. Antyczni Grecy uważali, że miód daje im siłę, zdrowie oraz długowieczność. Kleopatra pielęgnowała swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie.   


A skąd w ogóle on się bierze i jak powstaje oraz jakie czyhają niebezpieczeństwa zagrażające jego wytwarzaniu dogłębnie poznali trzecioklasiści, oglądając prezentację multimedialną, której towarzyszyła burzliwa dyskusja oraz wymiana spostrzeżeń w tej kwestii.


Dalej przyszedł czas na poznanie różnych rodzajów miodu oraz ich właściwości leczniczych takich jak:

  • przyspiesza gojenie się ran
  • działa przeciwbiegunkowo
  • obniża  ciśnienie tętnicze krwi             
  • hamuje procesy miażdżycowe
  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
  • koi nerwy, działa nasennie
  • jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek) oraz wiele innych.


W kolejnej części zajęć odbyła się prezentacja materiałów źródłowych dotyczących miodu, pszczelarstwa oraz ciekawostek związanych z tą tematyką, zgromadzonych przez chętne dzieci. Bezapelacyjnie ogromną wiedzą, jak i eksponatami z tej dziedziny wykazała się Alicja Warzych, której tata wszczepia tajniki życia pszczół, prowadząc gospodarstwo pasieczne. Pojawiły się również zagadki dotyczące odgadnięcia rodzaju złocistego płynu po jego barwie oraz degustacja miodu akacjowego i rzepakowego. Amatorów słodyczy nie brakowało, prosząc przyszłą pszczelarkę o dokładkę. Informację na temat miodu przygotowali ponadto: Marika Wiechcińska, Piotr Bartczak, Aleksandra Michalak.


Pamiętajmy, że dobroczynne dla zdrowia składniki miodu trafiają wprost do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia. Zaś jego preparaty mają właściwości odtruwające – eliminują z organizmu ołów i inne metale ciężkie. Mają również właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Kuracja miodem ma swoją fachową nazwę  – jest to apiterapia, dziedzina medycyny, która zajmuje się leczeniem i profilaktyką schorzeń przy użyciu miodu oraz innych produktów pszczelich np. propolisu.

Zachęcamy więc do jego spożywania.

Przeczytano: 158 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: